VertelTheater De Overkant


VertelTheater De Overkant is een initiatief van Fons Boer.                                                           
In 1992 verwisselde Fons Boer het atelierleven van een kunstschilder voor een “loopbaan op de planken”. Sindsdien schildert hij met woorden.

Hij is een charismatische verteller, die zijn luisteraars graag betovert met woorden en beelden. De beelden die hij gebruikt (van houten silhouetten tot projecties), laten alle ruimte over voor de fantasie. Zijn verteltrant is erg levendig door zijn snelle schakelingen tussen de verschillende personages. Muziek en zang spelen steeds een grote rol in zijn voorstellingen.

Zijn meeslepende verhalen zijn vaak vol humor, melancholie en poëzie. Zijn voorstellingen zijn een afgewogen mengeling van dramatiek en verstilling; waarachtige kleinkunst.

Een aantal van zijn voorstellingen schreef hij in opdracht van musea, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Openluchtmuseum in Arnhem. 
In Enkhuizen speelde hij gedurende zeven seizoenen verschillende voorstellingen in de vorm van het verteldiner: vóór en tussen de gangen van het diner is het tijd voor theater.
In een avondvullend programma werden meeslepende verhalen afgewisseld door liederen.
Aanvankelijk begeleidde Fons Boer zichzelf op de accordeon, maar in het seizoen 2001 / 2002 krijgt hij muzikale steun van Renate Jörg en Bas van Waard.
Sinds 2008 wordt hij muzikaal begeleid door Jelke Smit.
 
Belangrijke voorstellingen van de laatste jaren zijn:
 
Alleen op de wereld 
Heijermans & Co         
Mijn vader Rembrandt         
De gelukkige klas         
Twee vrouwen & een man 
Er was een broer en een broer...   
Oidipous, voetveeg van de goden 
De Zaak D.
Griekse Mythen over de liefde